Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Marta Wójtowicz

Autor: Marta Wójtowicz
Opublikowane: 2016-01-01 17:59:25

Dietetyk, Założycielka poradni  kreatorzdrowia.com


Rodzaj spożywanej żywności decyduje o tym jak długo pozostajemy w stanie sytości. Przykładowo zjedzenie gotowanych ziemniaków czy miseczki płatków owsianych dłużej utrzymuje organizm w stanie sytości niż np. zjedzenie lodów czy słodkiego rogalika, pomimo, że wartość energetyczna tych produktów jest podobna. Komponując jadłospis z produktów sycących można w ciągu dnia zjeść mniej i tym samym zredukować ogólną liczbę przyjmowanych kalorii.

Produkty długo utrzymujące stan sytości organizmu są bogate w białka, węglowodany złożone, błonnik pokarmowy. Żywność ta cechuje się też dużą objętością i niską gęstością energetyczną m.in. dzięki zawartości znacznej ilości wody i błonnika.

Artykuł przedstawia przykłady sycących produktów spożywczych, które warto włączyć do swojej diety.

Jajka

Jajka są bogate w różne cenne składniki odżywcze. Większość tych składników znajduje się w żółtku jajka. Są one doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i świetnie nadają się jako składnik sycącego śniadania.

Gotowane ziemniaki

Ziemniaki są zdrowe i pożywne. Gotowane w skórkach są bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C i potasu. Ziemniaki są bogate w węglowodany złożone – skrobię, błonnik pokarmowy a jednocześnie zawierają bardzo mało tłuszczu. W porównaniu do innych produktów spożywczych o wysokiej zawartości węglowodanów, ziemniaki są bardzo sycące.

Owsianka

Owsianka jest popularną propozycją śniadaniową. Dzięki zawartości węglowodanów złożonych i rozpuszczalnego błonnika pokarmowego w postaci betaglukanów, szybko wpływa na pojawienie się uczucia sytości. Osoby spożywające owsiankę na śniadanie dłużej nie odczuwają głodu przez co podczas obiadu zjadają mniejszą ilość kalorii, w porównaniu z osobami, które na śniadanie zjadają np. słodkie płatki śniadaniowe.

Ryby

Ryby są cennymi produktami spożywczymi, szczególnie te tłuste, pochodzenia morskiego. Ryby zawierają pełnowartościowe białko, są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D i jod. Ryby cechują się wysokim wskaźnikiem sytości.

Zupy

Zupy należą do żywności o niskiej gęstości energetycznej. Przeciętna porcja zupy jarzynowej (ok. 250 ml) dostarcza około 80-125 kcal. Ze względu na stosunkowo dużą objętość, zupa wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Dzięki temu zupa zjedzona jako pierwsze danie częściowo zaspakaja głód i przez to reguluje apetyt. Zjadając zupę na pierwsze danie, zjadamy mniej na drugie danie, które z reguły jest bardziej energetyczne. Zupy są cennymi posiłkami i powinny stanowić element codziennego jadłospisu.

Mięso

Wysoka zawartość pełnowartościowego białka w mięsie sprawia, że jest ono bardzo sycące. Osoby spożywające na obiad danie zawierające porcję mięsa mogą spożyć ok. 12% mniej kalorii, niż osoby spożywające posiłek składający się tylko z samych węglowodanów.

Inne produkty

Do sycących produktów spożywczych możemy zaliczyć jeszcze:

  • jogurt grecki

  • warzywa

  • serek wiejski

  • nasiona roślin strączkowych

  • owoce

  • komosę ryżową

  • orzechy

  • popcorn

  • olej kokosowy.