Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Marta Wójtowicz

Autor: Marta Wójtowicz
Opublikowane: 2016-02-05 10:50:37

Dietetyk, Założycielka poradni  kreatorzdrowia.com


Otyłość to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie. Nadmiar kilogramów znacznie zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby metaboliczne m.in. choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2 czy nowotwory. Większość osób otyłość wiąże z niewłaściwymi wyborami żywieniowymi, nadmierną konsumpcją jedzenia i brakiem aktywności fizycznej. Nie zawsze jednak przyczyny otyłości są takie proste i jednoznaczne. Istnieją czynniki, które mogą silnie wpływać na wzrost masy ciała i jednocześnie pozostawać poza kontrolą osoby otyłej. Są to m.in. czynniki genetyczne, środowiskowe, chorobowe. Artykuł przedstawia listę czynników, które mogą przyczyniać się do powstawania otyłości.

Geny

Genotyp człowieka kształtuje się w okresie płodowym, w łonie matki. Jest to szczególny okres, kiedy kobieta powinna dostarczać razem z dietą wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niedożywienie lub nadmierne spożycie kalorii w trakcie ciąży mogą zaprogramować metabolizm dziecka na całe życie. Organizm przyzwyczajony do niedoborów nie będzie w stanie poradzić sobie z nadmiarem energii, co przyczyni się do otyłości dziecka w przyszłości. Mimo, że czynniki genetyczne nie są wyłącznie odpowiedzialne za powstawanie otyłości, to w dużej mierze przyczyniają się do powstawania predyspozycji do nadwagi i otyłości w przyszłości.

Narodziny i okres wczesnego dzieciństwa

Urodzenie dziecka przez carskie cięcie prawdopodobnie zwiększa ryzyko otyłości w późniejszym wieku. Przyczyny tego faktu nie są do końca poznane. Może się to wiązać z różną florą bakteryjną, którą dziecko otrzymuje zaraz po urodzeniu od matki. Bakterie te mogą wpływać m.in. na magazynowanie tłuszczu w organizmie.

Równie ważny jest sposób odżywiania dziecka przez pierwszy rok życia, m.in. karmienie piersią, regularne, zbilansowane posiłki o stałych porach, zapobieganie niedoborom i nadmiarom składników odżywczych. Rozwijanie u dziecka zamiłowania do zdrowej i nieprzetworzonej żywności pomoże mu utrzymać prawidłową wagę ciała przez całe życie. Zatem wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci może być jednym z najcenniejszych czynników zapobiegających otyłości.

Leki i choroby

Skutkami ubocznymi stosowania niektórych leków jest wzrost masy ciała. Tak działają m.in. leki na cukrzycę, przeciwdepresyjne, neuroleptyki czy niektóre środki antykoncepcyjne. Wymienione środki farmakologiczne mogą zwiększać apetyt, spowalniać metabolizm organizmu czy zaburzać proces spalania tłuszczu na rzecz odkładania się go w tkankach organizmu. Ponadto, wiele typowych stanów chrobrych może przyczyniać się do powstawania nadwagi. Kluczowym przykładam jest niedoczynność tarczycy.

Wpływ bakterii jelitowych

Udowodniono, że flora jelitowa ludzi otyłych różni się od flory bakteryjnej ludzi z prawidłową masą ciała. Prawdopodobnie bakterie jelitowe osób z nadwagą i otyłością są bardziej skuteczne w pozyskiwaniu energii z pożywienia, co zwiększa całkowitą wartość kaloryczną diety.

Środowisko życia

Ograniczony dostęp do zdrowej i nieprzetworzonej żywności może wpływać na zwiększone ryzyko występowania otyłości. Również zmiana wewnętrznego rytmu dobowego np. praca w nocy, może zwiększać prawdopodobieństwo wzrostu masy ciała.